Screening mamar gratuit 25-29 martie

- 18.03.2019

În România cel mai frecvent cancer care afectează femeile este reprezentat de cancerul mamar (conform OMS). Depistat în stadii incipiente cancerul mamar poate fi vindecat în majoritatea cazurilor. Pentru identificarea precoce a acestuia se utilizează metode imagistice – mamografia și ecografia mamară.

Mamografia poate detecta modificări discrete din țesuturile sânului care pot fi caracteristice unor cancere, având astfel un rol important în detecția cancerelor încă prea mici pentru a fi resimțite de către persoana afectată sau de către medicul acesteia. În general efectuarea mamografiei este indicată femeilor cu vârsta peste 40 de ani, o data la doi ani. Ecografia mamară este o tehnică relativ simplă care însă, împreună cu mamografia completează în mod esențial diagnosticul cancerului mamar. Metoda este indicată ca examinare principală femeilor tinere, sub vârsta de 40 de ani, urmând ca după aceasta vârstă ecografia să fie efectuată, la nevoie, în conjunctură cu mamografia.

Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, organizează în luna martie a doua ediție a campaniei ,,Martie pentru sănătatea ei” adresată femeilor cu vârsta peste 18 ani. Prin această campanie echipa de medici și asistenți ai spitalului vor efectua consultații și examinări gratuite, mamografice și ecografice, pentru screening-ul cancerului mamar. Aceste examinări vor fi efectuate între 25 și 29 martie (orele 08.00-20.00).

Vă recomandăm totodată să vizualizați cursul practic online ,,Ce trebuie să știu despre sănătatea sânilor”. Acest curs realizat în 2018 este gratuit și la fel de actual în prezent, putând fi vizualizat la adresa https://www.youtube.com/watch?v=6u22n9nKwV0.  Cursul are un caracter multidisciplinar, integrativ, fiind susținut de specialiști din domeniul imagisticii, chirurgiei, oncologiei, psihologiei și de către reprezentanți ai instituțiilor locale din domeniul sănătății.

Obiectivul principal al acestei campanii este de a îmbunătății conștientizarea a ceea ce înseamnă depistarea precoce a cancerului de sân dar și a bolilor mamare nemaligne. Totodată dorim să oferim femeilor un acces facil și rapid la consultația și examinarea mamară.

Dacă doriți să efectuați o examinare mamografică sau ecografică, vă rugăm să urmați indicațiile de mai jos. Locurile disponibile sunt limitate, iar solicitarea dvs. va fi luată în considerare în ordinea înscrierii. Dacă locurile disponibile între 25 și 29 martie vor fi insuficiente vă vom înștiința și vă vom sta la dispoziție pentru o programare ulterioară, în baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist sau medicul de familie.

Dacă faceți parte din personalul Spitalului Clinic Municipal, vă solicitam, ca împreună, să acordăm prioritate solicitărilor acelor persoane pentru care această campanie ar putea avea un impact major asupra sănătății!

Înregistrarea pentru examinare se va desfășura online, în intervalul 20-22 martie, începând cu ora 9,00, accesând link-ul urmator: https://goo.gl/forms/X80INPv1Ac1YSr7v1

Dacă nu dispuneți de acces facil la un dispozitiv conectat la Internet vă invităm să ne contactați la sediul spitalului, Str. Tăbăcarilor nr 11, Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală, camera 7.

Pentru mai multe informații ne puteți apela la Tel.: 0749 276 120.

Examinările sunt gratuite și nu necesită bilet de trimitere de la medicul de familie sau deținerea calității de asigurat al sistemului de asigurări de sănătate.

Consultațiile și examinările imagistice vor fi realizate de către echipa Laboratorului de Radiologie, a Secției de Chirurgie și Oncologie.

Written by Webmaster SCM